Dzień zdrowego Śniadania – 8 listopada

 

 Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ:

- dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania,

- zapewnia dobre samopoczucie, zapobiega rozdrażnieniu i konfliktom z rówieśnikami,

- przyczynia się do lepszych wyników w nauce,

- zmniejsza o 16%  ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego,

19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.

Na śniadanie warto zjeść:

- produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane),

- produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) –  połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych

pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach,

- produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka),

- duża ilość warzyw lub/i owoców.