Ogólnopolski Program Trzymaj Formę 2022 - Dzień zdrowego Śniadania
Dzień zdrowego Śniadania – 8 listopada
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ:
- dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania,
- zapewnia dobre samopoczucie, zapobiega rozdrażnieniu i konfliktom z rówieśnikami,
- przyczynia się do lepszych wyników w nauce,
- zmniejsza o 16% ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego,
19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.
Na śniadanie warto zjeść:
- produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane),
- produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych
pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach,
- produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka),
- duża ilość warzyw lub/i owoców.