"Program dla Szkół"
„PROGRAM DLA SZKÓŁ” wcześniej „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.
Program unijny wdrażany jest na terenie Polski przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Koordynatorem programu jest wicedyrektor Katarzyna Czyż
Program ma zachęcić dzieci do spożywania większych ilości mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw w szkole, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się również w późniejszych latach.
Cele programu to:
trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału produktów mlecznych, owoców i warzyw w codziennej diecie w czasie, kiedy kształtują się ich nawyki żywieniowe,
podniesienie świadomości społecznej dotyczącej zdrowego odżywiania – w szczególności dzieci – oraz propagowanie zdrowego odżywianie poprzez działania edukacyjne realizowane w szkole. Realizacja ww. celów programu ma skutecznie przeciwdziałać:
wzrastającej liczbie osób z nadwagą i otyłych wśród dzieci w wieku szkolnym,
wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowanemu nieodpowiednią dietą wynikającą m.in. z braku ukształtowania w młodym wieku prawidłowych nawyków żywieniowych,
spadkowi konsumpcji owoców i warzyw w Polsce.
W programie uczestniczą dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych, których rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udział w programie. Każdorazowo dziecko uczestniczące w programie otrzymuje bezpłatnie porcję składającą się z jednego produktu owocowego lub jednego produktu warzywnego 4 razy w tygodniu oraz jednego produktu mlecznego 3 razy w tygodniu.
Dzieciom udostępniane są produkty takie jak:
owoce: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki
warzywa: marchew, papryka słodka, rzodkiewka, kalarepa, pomidor
soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne
produkty mleczne: serek twarogowy, kefir naturalny, jogurt naturalny, mleko białe.
Owoce i warzywa udostępnione dzieciom w ramach programu:
spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach,
są gotowe do bezpośredniego spożycia tj. świeże, czyste, wystarczająco rozwinięte o odpowiednio dojrzałe, zdrowe.
Za jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność ponosi zatwierdzony dostawca.